Informacja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Strzelinie

Kampania„Wybieraj bezpieczną żywność”
Cele kampanii:
-Zwiększenie wiedzy społeczeństwa na temat roli nauki w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności,
-zachęcenie społeczeństwa do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych.
Grupa docelowa: młodzi rodzice .
Aby w pełni delektować się jedzeniem, musimy mieć pewność, że jest ono bezpieczne. A jest to możliwe dzięki nauce. Żywność dostępna na polskim rynku jest bezpieczna. Są produkty bardziej i mniej wartościowe pod względem odżywczym, ale wszystkie są bezpieczne.
To od nas zależy co, ile i jak jemy. Dlatego:
- czytaj etykiety,
- przechowuj i przyrządzaj produkt zgodnie z zaleceniem producenta,
- dbaj o higienę,
- Ważna jest podstawowa wiedza konsumencka, szczególnie podczas zakupów,przygotowywania posiłków czy przechowywania żywności. A wszystko po to bydokonywać świadomych wyborówi prowadzić zdrowy styl życia.